Smaku czekolady  nie zastąpi żadna inna słodycz. To  jedyna w swoim rodzaju przyjemność, przy której nasze kubki smakowe tańczą w takt podniebnych i błogich piosenek nuconych przez nas samych :-)  Mimo swojego nietuzinkowego smaku, czekolada ma w sobie pewną uniwersalność, która sprawia, że świetnie smakuje nie tylko saute, ale  również z dodatkami. Tutaj należy  zaznaczyć, że mowa o czekoladzie w postaci  płynnej, czyli najlepiej dodatki – o których będzie mowa, sprawdzają się w towarzystwie fontanny z czekoladą.  Najpopularniejsze wśród nich to odpowiednie owoce, drugie miejsce piastują specjalne słodycze, a na trzecim miejscu mamy ciasteczka. Przedstawimy Wam 10 najlepszych smakołyków, które możecie śmiało podawać do fontanny z czekoladą.

 1. Truskawki polane czekoladą

Czekolada i truskawki – to jedno z najlepszych połączeń, jakie można sobie wymarzyć. Truskawki należy podawać umyte i koniecznie świeże, mrożone zupełnie się nie nadają, gdyż po rozmrożeniu tracą swoją strukturę i soczystość. Dlatego na połączenie fontanny czekoladowej z truskawkami, możemy sobie pozwolić tylko w sezonie letnim. Oczywiście, od pewnego czasu  na sklepowych półkach pojawiły się  całoroczne, hodowlane truskawki, które wyróżniają się przede wszystkim wielkością – są ogromne, jednak w smaku pozostawiają wiele do życzenia. Zazwyczaj takie truskawki są kwaśne, mało soczyste i dalekie od smaku  znanych nam polskich, pysznych truskawek.

Są dwie szkoły serwowania truskawek: z szypułką lub bez – wybór jest kwestią indywidualną. Nie ma ogólnie ustalonego savoir vivre, który ustalił prawidłowy sposób, stąd, jeśli  chcemy, aby truskawki były przyozdobione zielonym zakończeniem przez które łatwo można je złapać – to wybieramy opcję z szypułką. Jeśli  natomiast  stawiamy na łatwość w podawaniu, co świetnie sprawdza się przy dzieciach – to zdecydowanie bez szypułek.

I na koniec informacja dla dorosłych – czekolada i truskawki to jeden z najsmaczniejszych i  najlepszych afrodyzjaków. Kiedy dołączymy do całości kieliszek szampana albo wina musującego  – gwarantujemy, że takiej uczty  nie sposób zapomnieć :-)

2. Banany w czekoladzie

Owoc wspaniale smakuje z czekoladą, jednak jego największą wadą jest to, że szybko  czarnieje. Dlatego jedyną opcją podawania bananów z czekoladą – jeśli zależy nam na walorach estetycznych – jest przygotowanie i podanie ich tuż przed zjedzeniem. Banany obieramy ze skórki i kroimy na średniej grubości talarki, wówczas bardzo łatwo można nabić je na patyczek i zanurzyć w płynnej czekoladzie. Takie połączenie podbija przede wszystkim dziecięce smaki. To łatwa w przygotowaniu, szybka i bardzo sycąca przekąska, dlatego zasada `im więcej tym lepiej` zupełnie tu nie obowiązuje.

3. Melon + płynna czekolada

Melon to wspaniały, lekki, wodnisty i przyjemny owoc, który można podawać do  fontanny z czekoladą w formie kuleczek lub półksiężyców. Urocze i łatwe w nabijaniu kuleczki w łatwy sposób można przygotować w domu, używając do tego specjalnej łyżki, dostępnej w każdym większym supermarkecie. Półksiężyce natomiast powstają, jeśli podzielimy melona na ćwiartki, oddzielimy skórkę od środka i pokroimy  na mniejsze części. Melon smakuje cudownie, jeśli osiągnął odpowiedni stopień dojrzałości. Co istotne, owoc przy  samej skórce jest dużo twardszy, stąd bez skrupułów należy wyrzucić niesmaczną część wraz z skórką.

Poza walorami smakowymi melona można także docenić za właściwości  zdrowotne: pomaga przy walce z nadciśnieniem, miażdżycą, wspomaga pracę oczu i działa na nasz układ nerwowy poprawiając samopoczucie i wpływając na dobry sen.

4. Winogrona z czekoladą

Różowe i zielone melony – oba gatunki doskonale sprawdzają się jako przekąska do fontanny z czekoladą i nie wymagają specjalnych przygotowań.. Winogrona przed włożeniem do miseczki  należy po prostu umyć, odczepić z kiści i voila! Kolejnym plusem jest to, że winogrona wytrzymają długie godziny w naczyniu i  nic im się nie stanie. Ponadto posiadają kształt, który jest bardzo łatwy do nabijania na wykałaczki i są dostępne przez cały rok. Jeśli więc nie masz czasu na przygotowywanie przekąsek do płynnej czekolady, winogrona to idealne i smaczne rozwiązanie, które ucieszy nie tylko oko, ale i nasze kubki smakowe.

5. Ananas oblany czekoladą

Ananas w języku angielskim to pineapple – czyli po prostu połączenie jabłka z sosną! :-)Ten egzotyczny i smaczny owoc na stałe zawitał  do naszych domów w świeżej postaci. Kiedyś ananasa można było kupić tylko w puszce, na szczęście dziś nawet w osiedlowym warzywniaku znajdziemy ten soczysty owoc. Ananas do fontanny czekoladowej pasuje bardzo, nie psuje się zbyt szybko, nie zmienia koloru, jego dość zbita konsystencja sprawia, że przy nakładaniu  na patyczek nie rozpada się. Na koniec  podpowiadamy, że należy kupować ananasa tylko wtedy, kiedy jego pióropusz jest zielony, a na zakończeniach lekko wysuszony. Spróbujcie wyciągnąć jeden liść blisko nasady – jeśli się uda, to trafiliście na idealni dojrzały  ananas.

 6. Kiwi czekoladowe

Bomba witaminy C w intensywnie zielonym wydaniu – oto nasz  kolejny bohater ze stołu przekąsek do fontanny z czekoladą. Kiwi zdecydowanie wyróżnia się na tle innych owoców swoim kwaśnym smakiem – co cudownie komponuje się z czekoladą! Kiwi obieramy ze skórki i podobnie jak banana – kroimy w talarki i układamy na talerzu tworząc zielone carpaccio z kiwi. Co więcej, kiwi uważane jest za najzdrowszy owoc świata – więc jedzenie go to połączenie przyjemności z korzyściami dla naszego organizmu.

7. Pianki – marshmallows w czekoladzie

Pianki rozpowszechnione zostały w Ameryce, stąd przyjęła się nazwa: marshmallows.  Na pewno kojarzycie z filmów lub z reklam, opiekane nad ogniskiem miękkie  i pyszne pianki, które pod wpływem ciepła stają się aromatyczne, lekko ciągnące i  integrujące! Na jednym patyczku można podpiec kilka pianek i podzielić się nimi z przyjaciółmi :-) Pianki podbiły nie tylko  Amerykę, ale i resztę świata. W Polsce pieczenie pianek nad ogniskiem jest  zdecydowanie rzadszym widokiem, niż tradycyjne grillowanie kiełbasek, niemniej pianki zostały doceniona, jako dodatek do  fontanny z czekoladą.  Pianki wytwarzane są z syropu kukurydzianego, wody i żelatyny.  W sklepach znajdziemy dwóch producentów produkujących pianki: Haribo i Jojo. Te pierwsze proponują pianki smerfne (biało – niebieskie) lub białe pianki, Jojo postawiło  na mniejsze paczki i żywsze kolory i  smaki. My do  fontanny używamy klasycznych białych pianek marki Haribo, które są eleganckie i bardzo  smaczne.

8. Bezy zanurzone w czekoladzie

Białe, różowe lub niebieskie małe bezy bez trudu można kupić w większych sklepach. Są delikatne i chrupiące i co najważniejsze – to cudowna dekoracja stołu. Bezy kochają dzieci i dorośli – dlatego polecamy tą słodycz, gdyż wspaniale sprawdza się na większych i mniejszych przyjęciach.

9. Ciasteczka rurki i fontanna z czekoladą

Podłużne, kruche i lekkie ciastka – koniecznie bez nadzienia, to idealna przekąska do  fontanny z czekoladą. Dlaczego? Ponieważ ich kształt pozwala na to, że z łatwością można je moczyć w czekoladzie, nie używając patyczka.

10. Biszkopty z kapką czekolady

Każdy je zna i każdy lubi – zwłaszcza najmłodsi. Biszkopty mogą mieć kształt okrągły lub podłużny, zarówno  jeden jak i  drugi świetnie sprawdza się do  fontanny z czekoladą. Są łatwo dostępne, niedrogie i łatwe w nakładaniu. Po zamoczeniu w płynnej czekoladzie należy je zjeść od razu, gdyż szybko miękną.

Czekoladowa uczta

Już wiecie jakie przekąski  smakują najlepiej z płynną czekoladą, ale na koniec zaopatrzymy  Was w kilka ważnych informacji, dzięki którym Wasz stół słodkości będzie idealny!

  • Nie kupujemy owoców mrożonych lub z puszki – wybieramy tylko te, które są świeże i dojrzałe
  • Nie kroimy owoców na zbyt małe kawałki, ponieważ łatwo  zsuwają się z patyczka
  • Unikamy bakalii, żelek i innych słodkości, które są drobne – przy użytkowaniu fontanny z czekoladą, mogą dostać się w nieodpowiednie miejsce i po prostu zepsuć fontannę
  • Staramy się wybierać tylko takie ciasteczka, które nie kruszą się w rękach
  • Obecność samych owoców i słodyczy nie wystarczy, pamiętajcie aby wyposażyć się także w wykałaczki i małe talerzyki
  • Zadbajcie o estetyczne ułożenie dodatków, taka uczta ma cieszyć nie tylko  podniebienie, ale także i nasze oczy.

Powodzenia i smacznego! :-)