Jedzenie czekolady to bez wątpienia jedna z największych przyjemności, która nie tylko rozpieszcza nasze kubki smakowe, ale także pozytywnie wpływa na pracę mózgu.

Niektórzy uważają nawet, że smak i zapach czekolady jest tak pyszny i unikatowy, że aż uzależnia. Pewnym jest, że delektowanie się czekoladą posiada znacznie więcej pozytywów, niż negatywów. Jednym z nich jest fakt, że podczas rozkoszowania się czekoladą, w mózgu wzrasta poziom hormonów szczęścia – serotoniny – co powoduje natychmiastową poprawę nastroju.

Trudno zdefiniować na czym polega słynna „błogość”, którą czuje się po zjedzeniu czekolady. Niektórzy twierdzą, że to stan najbliższy zakochaniu. Chwilowo mijają smutki i złe myśli, a na usta wkracza uśmiech. Powstaje coraz więcej kuracji czekoladowych, których zadaniem jest pokonać zmęczenie, apatię, depresję lub inne schorzenia układu nerwowego.

Smacznego! :)