Roztopienie czekolady do postaci idealnie płynnej i aksamitnej , nie jest tak oczywiste i proste, jakby mogło się wydawać na początku. Pewnie niejednokrotnie robiąc domowe wypieki lub słodkie sosy (np. do lodów), oparte na czekoladzie, musieliście zmierzyć się z tym tematem i samodzielnie roztopić czekoladę. Jednym pewnie wyszło od razu, innym –wydawałoby się – taka prosta czynność, a przysporzyła kłopoty. Dlatego zanim zabierzecie się na tę czynność ponownie albo po raz pierwszy, proponujemy zapoznanie się z tematem i przygotowanie na wyzwanie!

Szkół roztapiania czekolady jest kilka, postaramy się opisać każdy ze sposobów, a na końcu zdradzić Wam tajemnicę, jak robi to Fontanna z Czekoladą.

1) Roztapianie czekolady w rondelku

To prosty i stosunkowo szybki sposób na roztopienie czekolady w warunkach domowych.

Wybieramy średniej wielkości rondelek z grubym dnem (po to, aby czekolada możliwie jak najmniej przywierała do dna). Wsypujemy do garnuszka najbardziej jak to możliwe pokruszoną czekoladę (można ją nawet zetrzeć na tarce) i na wolnym ogniu ogrzewamy naszą słodycz, cały czas mieszając metalową łyżką. Pamiętajcie, aby unikać kontaktu czekolady z drewnianymi łyżkami, ponieważ drewno pochłania wilgoć, co w konsekwencji sprawi, że czekolada będzie twardsza. W trakcie procesu rozpuszczania przez cały czas czuwamy nad rondelkiem i mieszamy, gdyż chwila nieuwagi spowoduje, że czekolada przywrze do dna i się przypali. W zależności do czego czekolada będzie nam potrzebna – można wspomóc roztapianie dodaniem odrobiny masła, śmietanki 30% , mleczka kokosowego, a nawet zwykłego mleka. W tym miejscu kolejna rada: jeśli chcemy dodać do czekolady inny składnik, zróbmy to od razu, aby proces łączenia się składników, trwał od początku do końca roztapiania. Wówczas konsystencja ulegnie upłynnieniu i czekolada szybciej osiągnie wymarzoną formę.

Plusy:
+ szybkie rozpuszczanie;
+ zużycie małej ilości naczyń (potrzebny jest tylko jeden garnuszek i łyżka)

Minusy:
– łatwo można przypalić czekoladę;
– rozpuszczanie w 100% nas angażuje – przez cały czas należy mieszać czekoladę i nad nią czuwać

2) Roztapianie czekolady w parze wodnej

To zdecydowanie najbardziej czasochłonny sposób na roztopienie czekolady z najlepszym efektem. Aby roztopić czekoladę w parze wodnej, należy przygotować duży garnek i pasującą do niego metalową miskę. Do garnka wlewamy około 10 cm wody i całość stawiamy na kuchence. Doprowadzamy wodę do wrzenia, ciut zmniejszamy ogień i na garnek kładziemy metalową miskę z pokruszoną czekoladą tak, aby miska nie dotykała wody w garnku. Im garnek będzie szerszy, tym lepiej, ponieważ większa powierzchnia wody będzie ocieplała miskę i czekolada szybciej się roztopi. Następnie uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy aż para wodna ogrzewająca miskę roztopi naszą czekoladę. Co ważne – nie musimy jej przez cały czas mieszać, wystarczy kilka razy, ponieważ czekolada nie przywrze do dna, stąd nie trzeba czuwać na nią przez cały czas. Należy jednak zadbać o to, aby woda nie dostała się do czekolady – ponieważ może zmienić jej konsystencję, a nawet ją zwarzyć. Co jeśli tak się stanie? Do akcji reanimacyjnej potrzebny nam będzie olej roślinny, który szybciutko wlewamy do czekolady i całość energicznie mieszamy. Najlepiej jednak zabezpieczyć miskę z czekoladą, aby nie groziła jej żadna woda :-)

Czas roztapiania uzależniony jest od ilości rozpuszczanej czekolady, należy jednak zaznaczyć, że proces jest dość czasochłonny. Nie możemy skracać albo przyspieszać tego działania, ponieważ ucierpi na tym czekolada. Stąd nie podkręcajmy ognia, bo mogą powstać grudki. Świetnie sprawdzi się tu stare porzekadło: im dłużej czekasz na wino, tym lepiej smakuje :-) Dobrze rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej daje oszałamiający efekt – gładka, aksamitna konsystencja i w 100% zachowany smak!

Plusy:
+++ wspaniała, gorąca czekolada o idealnej konsystencji bez zmienionego smaku

Minusy:
– długi czas rozpuszczania;
– konieczność zaopatrzenia się w odpowiednie naczynia

3) Roztapianie czekolady w mikrofali.

Kiedy w warunkach domowych używamy mikrofali, zazwyczaj zależy nam na czasie, chcemy szybko coś odgrzać lub rozmrozić. Dokładnie tak samo jest z czekoladą – kiedy decydujemy się na rozpuszczenie czekolady w mikrofali – to oznacza, że bardzo się nam spieszy i potrzebujemy szybko wydobyć z czekolady płynną formę.

Aby rozpuścić czekoladę w mikrofali, należy przygotować szklane naczynie żaroodporne. Kruszymy czekoladę najdrobniej jak to możliwe i wkładamy czekoladę do mikrofali na około 30 sekund. Po pierwszym ogrzaniu wyciągamy z mikrofali miskę z czekoladą i mieszamy kilka razu delikatnie rozmiękczoną czekoladę, po czym proces rozpuszczania powtarzamy, tym razem przez około 20 sekund. Ponownie wyciągamy, mieszamy i wkładamy – tym razem na 15 sekund. Te czynności powtarzamy tak długo, aż osiągniemy upragniony efekt płynnej czekolady. O czym należy pamiętać? Aby moc mikrofali ustawić na najmniejszą, wtedy czekolada się nie przypali.

Plusy:
+ szybki i przy prawidłowym użytkowaniu bezkolizyjny sposób rozpuszczenia czekolady

Minusy:
– należy zaopatrzyć się w mikrofalę;
– co 30 lub 15 sekund trzeba wyciągać i mieszać czekoladę, aby roztopiła się równo

4) Roztapianie czekolady do fontann czekoladowych

Tak jak obiecywaliśmy, zdradzimy Wam naszą tajemnicę rozpuszczania czekolady do fontann. Otóż dla nas najlepszym sposobem rozpuszczania czekolady jest zdecydowanie para wodna. Najmniejsza ilość czekolady jaką przyszło nam roztapiać to 5 kg! Nie ukrywajmy, to dość sporo, dlatego odpowiednio duży garnek z wodą a nim metalowa miska, jest idealną opcją, aby rozpuścić czekoladę do aksamitnej i gładkiej konsystencji. Mimo iż pochłania to sporo czasu, efekt wart jest poświęcenia! :-)