Candy Bar to, najprościej ujmując, uroczo wyglądający kącik ze słodyczami. W ciągu ostatnich lat stał się jedną z najbardziej lubianych atrakcji ślubnych – ale nie tylko. Dlaczego? Ponieważ Candy Bar to nie tylko spełnienie marzeń o bajkowo wyglądającym stole z różnymi słodkościami, ale to także wspaniała alternatywa dla tradycyjnych ciast serwowanych na paterach, które bardzo często pod względem wizerunku, pozostawiają wiele do życzenia… :-)
Candy Bar, nietrudno się domyślić, przybył do nas zza oceanu. W Ameryce ten słodki bufet znany jest już od wielu lat, w Polsce dopiero nabiera mocy twórczej i podbija serca tych, którzy uwielbiają kiedy jest smacznie i ślicznie! I tu przechodzimy do pierwszej wskazówki, jak stworzyć Candy bar…

1. Candy Bar to uczta dla oczu

Czyli prawdziwy raj dla tych, którzy dbają o to, aby serwować jedzenie w bardzo ładnej oprawie. Jedną z najważniejszych zasad tworzenia Candy Baru to zadbanie o jego dekorację i wygląd. Aby stworzyć profesjonalny kącik ze słodkościami, należy zaopatrzyć się w ozdobne patery z przykryciem, śliczne słoiczki, dekoracyjne miseczki, zgrabne wazy, stojaki na babeczki i inne akcesoria, w których możemy pięknie serwować jedzenie. Jeśli samodzielnie chcemy zrobić Candy Bar, to takie gadżety należy kupić lub wypożyczyć. Bardzo ważne jest jednak to, aby zachować formułę Candy Baru, to znaczy aby naczynia nie były przypadkowe, tradycyjne – czyli takie, w jakich podaje się ciasta czy owoce w typowym domu weselnym, gdyż wówczas nawet najsmaczniejsze i ładnie wyglądające słodycze stracą na wizerunku. Jeśli mamy już odpowiednie akcesoria, należy zadbać także o ich dekorację i ułożenie. Klasyczny Candy Bar ułożony jest holistycznie, na początku mniejsze miseczki, potem średnie patery a na końcu wysokie wazy. Sporym ułatwieniem mogą okazać się ozdobne schodki, które kładziemy na stół i w łatwy sposób manewrujemy wysokością naczyń. Na górze eksponujemy to, co najbardziej się nam podoba. Kolejna kwestia to gęstość ułożenia naczyń. Zdecydowanie idziemy w kierunku im więcej – tym lepiej, co oznacza, że pusta przestrzeń na stole to wróg Candy Baru. Staramy się zatem, aby miseczki, słoiczki i patery stały blisko siebie i tworzyły całość. W tym celu wybór mniejszego stołu pod Candy Bar, może okazać się dobrym wyjściem, gdyż kącik ze słodkościami ma być wypełniony po brzegi.

2. Candy Bar to uczta dla podniebienia

Candy Bar to spełnienie dziecięcych marzeń o stole pełnym słodkości, które wyglądają tak kusząco, że chciałoby się spróbować wszystkiego i które smakują tak wspaniale, że każdy kęs to powrót do najpiękniejszych wspomnień z lat młodości, kiedy próbowaliśmy czegoś po raz pierwszy i z zachwytu nad smakiem szeroko otworzyliśmy oczy… I o takie emocje chodzi, aby je stworzyć, musimy zadbać o smak i jakość jedzenia, dlatego przejdźmy do kolejnego ważnej kwestii – wybór przekąsek.
Jeśli mamy już odpowiednie naczynia i wiemy jak ułożyć je na stole, to należy zastanowić się, czym chcemy je uzupełnić. Wybór słodyczy do Candy Baru to wielka gratka dla tych, którzy nie potrafią przejść obojętnie obok sklepowej witryny z działem słodycze. Należy zaopatrzyć się w kolorowe żelki, pianki, cukierki (nie w papierkach), lentilki, bakalie w lukrze lub czekoladzie, ciasteczka w papilotach (takie na jeden kęs) lub dekoracyjne ciasteczka sauté, makaroniki, bezy, cupcakes, kolorowe lizaki. Świetnie wyglądają także małe, ozdobne torty (pokrojone na kawałki) – które wytrzymają bez lodówki przez kilka godzin. Jeśli czujemy w sobie siłę i posiadamy umiejętności, część słodyczy do Candy Baru możemy przygotować sami, lub rozdzielić zadania na najbliższych. W każdym otoczeniu znajdzie się mistrz robienia brownie, mistrz dekorowania babeczek albo mistrz w lepieniu kolorowych kuleczek.
Jeśli już wiemy czego szukać, przejdźmy do najważniejszej kwestii – słodkości, które wybierzemy do Candy Baru, muszą wyglądać bardzo estetycznie i smakować wspaniale – tylko wtedy osiągniemy wymarzony efekt. Dlatego, wybierając słodycze, nie możemy kierować się tylko kwestiami ekonomicznymi. Należy wybrać przekąski, które są dobre jakościowo i mają estetyczny wygląd, a to niestety kosztuje. Dobra wiadomość jest taka, że jeśli zdecydujemy się na Candy Bar, to możemy ograniczyć ilość tradycyjnych ciast do minimum. Uwierzcie, starsi i młodsi jeśli mają do wyboru zjeść kawałek mazurka lub cupcake – bez wahania wyruszą w pogoń za słodką babeczką :-)

3. Candy Bar to uczta dla słowa

Organizacji przyjęcia, ślubu, imprezy urodzinowej towarzyszy wiele emocji. Część z nich zostaje na zawsze w głowie, ale z niektórymi chcielibyśmy się podzielić z bliskim nam, zaproszonymi Gośćmi. Dlatego musicie wiedzieć, że Candy Bar to nie tylko słodki bufet i piękna dekoracja, ale prosta możliwość przekazania Gościom tego, co w duszy gra. Jak to zrobić? Należy zakupić / wypożyczyć / załatwić ozdobne ramki, napisać to czym chcemy się podzielić i wydrukować na ozdobnym papierze (można go kupić w większości sklepów papierniczych), włożyć do ramki i udekorować nimi stół ze słodkościami. Jeśli chodzi o to – co może być napisane, to mamy tu pełną dowolność. Popularne są hasła związane z miłością, typu: ‚Love is sweet’, z jedzeniem: ‚Keep calm and eat cupcakes’, ‚Odrobina słodkości dla naszych Gości’. Poza sztampowymi frazami znacznie bardziej atrakcyjne mogą być teksty, które sami wymyślicie. Nie muszą to być tylko słowa, można w ramkę wstawić wspólne zdjęcie i podpisać je, fragment listu, wydrukowane zabawne, miłosne smsy – czyli coś, co przybliży organizatorów do Gości. Odpowiednio dobrane słowa mają ogromną moc, dlatego polecamy korzystać z dobrodziejstw Candy Baru i spersonalizować swoje przyjęcie. Słodki stół stanie się wówczas kącikiem pełnym emocji.

Istotna w tym temacie jest jeszcze jedna kwestia, tzn. podpisywanie jedzenia. Pamiętajcie o tym, że wybrane przez Was słodycze dla większości Gości mogą być zagadką, dlatego warto zainwestować w naklejki na słoiczki, lub małe winietki na których napiszecie co znajduje się w środku. W tym przypadku kreatywność znów jest wskazana. Napisy nie muszą być proste i nudne, można jest ubarwić epitetami, komentarzami i tym, co nam ślina na język przyniesie. Zamiast: ‚białe pianki’ można napisać: ‚delikatne, waniliowe pianki (przygotowane specjalnie dla cioci Krysi)’, albo zamiast ‚tort bezowy’ napisać ‚pyszny, lekki jak chmurka torcik bezowy (made by babcia Isia)’. Dowolność, pomysłowość, otwarta głowa i poczucie humoru – oto co należy uaktywnić przy tworzeniu idealnego, spersonalizowanego Candy Baru, który Goście będą wspominali przez najbliższych kilka miesięcy, a nawet lat.

4. Candy Bar to uczta kolorów

Coraz popularniejsza na większych przyjęciach jest zabawa kolorem. Przykładowo na ślubach bardzo często Państwo Młodzi wybierają ulubiony kolor, który staje się motywem przewodnim w tworzeniu dekoracji i zdobieniu sali. Candy Bar to wspaniała możliwość, aby podkreślić moc wybranej kolorystyki i zachwycić Gości. Należy jednak bardzo solidnie przygotować się do misji stworzenia Candy Baru w danej kolorystyce, ponieważ naturalnie zmniejsza się nam możliwość wyboru słodyczy. Dlatego prace nad Candy Barem należy rozpocząć dużo wcześniej. Na początku musimy zorientować się, jakie pole do popisu dają nam okoliczne sklepy, potem powinniśmy przewertować polskie strony internetowe, oferujące sprzedaż słodyczy online (takich, które mają dłuższą datę ważności). Jeśli w dalszym ciągu nie uzbieraliśmy odpowiedniego asortymentu, można pójść o krok dalej i zlecić specjalne zamówienie w wybranej cukierni lub poszukać na zagranicznych stronach internetowych. Jedno jest pewne – Candy Bar w kolorze przewodnim jest do zrobienia, jednak należy mu poświęcić nieco więcej czasu.
Drugą możliwością jest zaprojektowanie szalonego, kolorowego Candy Baru, który bez względu na kolor przewodni, będzie tworzył na przyjęciu – swój mały, kolorowy, inny świat. Ta opcja jest znacznie łatwiejsza w realizacji, gdyż sklepy dają nam spore możliwości w wyborze towaru do Candy Baru, a efekt jest porywający. Nikt nie przejdzie obojętnie obok słodkiego i kolorowego szaleństwa.

5. Candy Bar – zrobić samemu czy zamówić?

Stworzenie Candy Baru to sporo zachodu zwłaszcza dla tych, którzy organizują duże przyjęcia. Należy kupić lub wypożyczyć potrzebne akcesoria, skompletować słodkości i ułożyć je w ten sposób, aby Goście byli zachwyceni. Nie zawsze jest na to czas, nie zawsze są takie możliwości… W końcu chyba nikt nie wyobraża sobie Panny Młodej układającej Candy Bar na kilka godzin przed ślubem? Dlatego wciąż rozwijający się rynek z usługami, coraz częściej oferuje profesjonalne zaprojektowanie i przygotowanie Candy Baru wedle życzeń organizatorów. Decydując się na zlecenie komuś słodkiego bufetu, wcześniej należy przemyśleć koncepcję, określić budżet, dowiedzieć się jakie akcesoria do Candy Baru oferuje dana firma. W jakim stylu dekorują i układają słodkości i dopiero wówczas zdecydować się na powierzenie słodkiego kącika w ręce specjalisty. W tym miejscu musimy pochwalić się, że Fontanna z Czekoladą oprócz wypożyczania fontann z podestami i organizowania przekąsek do fontann, specjalizuje się w tworzeniu pięknych Candy Barów. Jeśli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, prosimy o kontakt info@fontannazczekolada.pl, wówczas przepytamy dokładnie jakie są Państwa marzenia i oczekiwania i stworzymy ofertę idealną!:-)